Dementieboek gemeente Putten

Dementieboek gemeente Putten

Nog twee weekjes en dan is het dementieboek van gemeente Putten klaar! De tweede gemeente in Nederland die gaat werken met het dementieboek. Leuk, maar wat is zo’n dementieboek dan eigenlijk?

Dementie
Er zijn verschillende stadia van de ziekte dementie. De meest voorkomende vorm van dementie is Alzheimer, maar alle varianten van dementie kennen een soortgelijk ziekteverloop. In de midden en laatste fase is het voor een dementiepatiƫnt niet meer mogelijk om in gedachten terug te keren naar de werkelijkheid. Zijn of haar eigen gedachten, de leefwereld van het verleden, is de nieuwe werkelijkheid geworden voor de dementiepatiƫnt.
Voor de omstanders is dit een moeilijke tijd. Zij hebben vaak het gevoel dat ze ‘geen contact’ meer kunnen maken met hun familielid of vriend. De hoogte- en dieptepunten maakt de dementerende persoon niet meer echt mee, ook al is hij of zij er nog wel. Gesprekken over het verleden gaan meestal nog goed, en samen een fotoboek kijken van vroeger is dan ook een goede kans om samen te genieten en contact te hebben.

Dementieboek
Ds. L. de Wit, predikant van de hervormde gemeente in Putten, studeerde in 2003 af op de Universiteit van Utrecht. Zijn afstudeerscriptie schreef hij over pastoraat bij dementerenden. Inmiddels heeft hij ruim 10 jaar praktijkervaring en blijft het onderwerp hem na aan het hart gaan. In zijn vorige gemeente, Herv. gem. te Bleskensgraaf, ontwikkelde hij een fotoboek wat gebruikt kon worden tijdens het bezoek bij een persoon met dementie. Na wat jaren met dit boek gewerkt te hebben, is het boek verbeterd, aangevuld en passend gemaakt voor de Herv. gem. te Putten.
In het dementieboek staat liturgische teksten en karakteristieke foto’s van het kerkgebouw. Doordat deze teksten en beelden herkenning oproepen bij de dementerende, kan het gesprek gestuurd worden. Ook kan er gepeild worden welke gevoelens de foto’s bij hen oproept. Zo is het voor de pastoraal bezoeker mogelijk om echt contact te leggen met de dementerende.

Inhoud
In het dementieboek is allereerst een uitgebreide leeswijzer geschreven voor de pastoraal bezoeker. Daarin staat achtergrondinformatie over dementie, hoe het boek het beste te gebruiken is, een voorbeeld, en dergelijke. Vervolgens is het boek gevuld met de teksten en foto’s die gebruikt kunnen worden tijdens het pastoraal bezoek.
De functie van de foto’s is om herinneringen en gevoelens op te roepen, gelinkt aan de kerk en het geloof. Omdat de foto’s alleen herkenning op zullen roepen als de dementerende de plaatsen op de foto van vroeger kent, wordt elk dementieboek per gemeente op maat gemaakt.

Interesse
Heeft u interesse in een dementieboek voor uw gemeente? Neem dan gerust vrijblijvend contact op via martine@prozarium.nl of bel even 0636453395.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *